Authentieke boerderij

Van Gameren Aannemersbedrijf heeft een 'authentieke boerderij' gebouwd, de 'oude halleboerderij' is gesloopt, en er is een nieuwe 'halleboerderij' gebouwd.

Bijzondere aan dit project is dat alle mooie details van vroeger terugkomen in deze nieuwbouw, van boerenvlechtwerk, hanekammen tot segmentboog, en een bovenraam dat voorliggend is ten opzichte van het onderraam zoals dat vroeger met de schuiframen was. 

Van oorsprong is het een langgestrekt, driebeukig gebouw met de deel in het midden en de stallen aan weerszijden. Typisch voor het hallenhuis is het ankerbalkgebint. De boerderijen waren ooit allemaal met stro of riet gedekt. Verstening van de muren en opkomst van de dakpan is een ontwikkeling van de laatste paar eeuwen, toen de welvaart op het platteland steeg.

In het voorste gedeelte bevindt zich doorgaans het woongedeelte, daarachter is de deel met de stallen, dat van het voorhuis wordt afgescheiden door een brandmuur. Boven de deel is de hooiopslag, dat bij kleinere boerderijen vaak op slieten ligt en door het hooiluik naar binnen wordt gebracht. Het hooi kan van boven de deel makkelijk in de stallen aan weerszijden van de deel worden gelegd. 

In het hallenhuis werd de oogst oorspronkelijk op de zolderbalken bewaard. De meest gebruikte gebintconstructie was sinds de vijftiende of zestiende eeuw het ankerbalkgebint. Daarbij werden de uiteinden van de zolderbalken iets verlaagd tussen de standers aangebracht. Hun uiteinden staken door de stijlen en werden met houten wiggen verankerd. Daardoor werd de zolderruimte groter en kon men - door de afstand tussen de stijlen te vergroten - spaarzamer met het beschikbare bouwmateriaal omgaan.

                                                  

 

 

Eerder uitgevoerde aansprekende 'authentieke bouw' projecten zijn:

Klik hier voor foto´s van Restauratie Stoeterij Buitenzorg te Bemmel

Klik hier voor foto´s van Restauratie Cafetaria Moos te Bemmel

Klik hier voor foto´s van Restauratie van Fort Pannerden te Doornenburg